ניוזים חמיםחדשותבריאות

לקראת החורף: כל מה שחשוב לדעת על דיכאון בהריון

ארגון המיילדות בישראל, מגיש עובדות מעודכנות של מיילדות מהשטח בנושא אשר פחות מוכר לציבור הרחב ונקרא בשמות שונים כמו דיכאון טרום לידתי או דיכאון לפני לידה, אך למעשה מדובר בתופעה שנקראת בספרות המדעית דיכאון בהריון

• על פי הערכות מדעיות כ – 18% מהנשים שנמצאות בהריון מדווחות על תסמינים כלשהם הקשורים לדיכאון ובין 4% ל-7% אף מפתחות אפיזודה דיכאונית טיפוסית.

• נשים אשר חוו דיכאון בעברן נמצאות בסיכון מוגבר יותר לדיכאון במהלך ההיריון. ברוב המקרים דיכאון בהריון לא חולף לבד ומחייב טיפול עוד לפני מועד הלידה. שכן אצל חלק גדול מהנשים שסבלו מדיכאון לאחר לידה, הסתבר שהוא החל עוד בתקופת ההיריון, אך לא אובחן ולא טופל.

• מכיוון שאור יום משפיע באופן חיובי על מצב הרוח, שעון חורף עם חשיכה מוקדמת עלול גם להשפיע לרעה על אנשים מסוימים. זו גם הסיבה שיתכן שבעונת החורף, התופעה של דיכאון בהריון, עלולה להיות יותר נפוצה במידה מסוימת.

• ישנם גורמים נוספים שמגבירים את הסיכון להתפתחות דיכאון בהריון והם, הריון בגיל צעיר במיוחד, העדר מערכת תמיכה משפחתית, היריון לא רצוי או לא מתוכנן וכן חשיפה לאלימות. גורם נוסף שעלול להגביר את הסיכון לדיכאון בהריון הוא בקרב נשים קרייריסטיות הנדרשות לאזן בין קריירה לאימהות ולא זוכות לתמיכה של העמיתים לעבודה.

• לדיכאון בהריון ישנם תסמינים רבים שדומים לתופעות "רגילות" בהריון. למשל בחילות, הקאות, או עייפות מוגברת, עלולים להצביע על כך שהאישה סובלת מדיכאון. לפעמים, תתפתח אצלן חרדה מתמשכת סביב הבדיקות השונות שעוברות נשים במהלך ההיריון. תסמינים נוספים שיכולים להצביע על התופעה הם מצב רוח ירוד, חוסר הנאה, ירידה בתאבון, קושי בריכוז, תחושת עצב מתמיד בליווי בכי בלתי מוסבר, פסימיות, הפרעות שינה קשות או חוסר יכולת לצאת מהמיטה.

• על פי מחקרים מדעיים נמצא כי לדיכאון במהלך ההיריון ישנן השפעות פיזיות ונפשיות על האם והתינוק כמו סיכון מוגבר ללידה מוקדמת, משקל עובר נמוך מהממוצע וכן קושי ביצירת קשר בין האם לתינוק.

• בימים אלו מקדם הארגון, את מודל ליווי הריון רציף לנשים, ביחד עם משרד הבריאות, קופות החולים והאיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, תוך שימת דגש על הנגשה ומימוש זכויות רפואיות וכן יצירת פרוטוקול אישי, עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה. בשלב יישום המודל, המפגשים בין המיילדת לאישה יכללו בין היתר גם איתור מוקדם של נשים הסובלות מדיכאון בהריון ותתבצע הפניה לאיבחון מקצועי ולטיפול.

• במקביל חשוב לדעת שמיילדות הארגון כבר מפעילות בהרבה מבתי החולים בארץ מפגשים לפני לידה עם יולדות שחוות עצב או חרדה מהלידה המתקדמת. במהלך המפגשים מתקיים שיתוף מונחה אשר יכול להקל על ההתמודדות. רשימת המרכזים הרפואיים בהם נערכים מפגשים מקדימים עם מיילדת, נמצאת באתר ארגון המיילדות בישראל.

• בארגון המיילדות פועלים בין היתר לתוספת תקנים לחדרי הלידה כמקובל במדינות מפותחות ביחס של מיילדת לכל יולדת, מתוך ראייה כי המצב היום בארץ שבו כל מיילדת מטפלת ב – 3-4 יולדות במקביל לא מתאים לישראל עם שיעור פריון גבוה של 3.05 לידות לאישה והיקף של כ – 180,000 לידות בשנה. בהקשר זה חשוב לציין כי אישה אשר חווה דיכאון בהריון זקוקה יותר למיילדת צמודה שתוכל לענות על הצרכים שלה, כך שהמודל של מיילדת לכל יולדת יוכל לתת מענה גם במקרים אלו.

• נשים שרוצות לחלוק ולשתף בנושא דיכאון בהריון ובנושאים נוספים, מוזמנות לקהילת הפייסבוק הסגורה הנקראת מילה של מיילדת, המונה כ – 4,600 נשים ומנוהלת על ידי מיילדות מקצועיות ומאפשרת לכל אישה להעלות שאלה, גם באופן אנונימי ולקבל תמיכה ומענה מקצועי ומבוסס ראיות. הכניסה לקבוצה בקישור הבא: https://www.facebook.com/groups/739306936945155

===
ארגון המיילדות בישראל, הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף 6 שנות הכשרה וזאת לאחר לימודים של 4 שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנתיים נוספות לתפקיד מיילדת אשר מנהלת את תהליך הלידה בחדר הלידה.

ניוזים- רשת אתרי החדשות המקומיות של ישראל, מכבדת את זכויות היוצרים ועושה את כל המאמצים לאיתור בעלי הזכויות של היצירות הכלולות בכל הכתבות שלנו ברשת. במידה ומצאתם יצירה שאת/ה בעלי הזכויות עליה ואתם מעוניינים להוריד אותה מהכתבה או להוסיף לה קרדיט, אנא פנו אלינו בטלפון/ ווטסאפ: 0522818000 או שלחו למייל: .mnewzim@gmail.com

כתיבת תגובה

עוד ניוזים בשבילך

Back to top button
נגישות