לרגל שבוע הריפוי בעיסוק החל השבוע, אריג' ושאחי, מרפאה בעיסוק ומנהלת המכון לריפוי בעיסוק של כללית במרפאת דגני בחדרה, מסבירה על השפעת הסמארטפון על גופנו
לחיצה קטנה, נזק גדול: השפעת הסמארטפון על גופנו- הצוואר והגב, שרירי כף היד, האגודל, הזרת, כפות הידיים ועוד...
לרגל שבוע הריפוי בעיסוק, החל בשבוע האחרון של אוקטובר, אריג' ושאחי, מרפאה בעיסוק ומנהלת המכון לריפוי בעיסוק של כללית במרפאת דגני בחדרה, מבקשת להעלות את המודעות לנושא חשוב המשפיע על כולנו, השפעת הסמארטפון על גופנו ומוסיפה עקרונות ארגונומיים לשימוש בסמארטפון.
הסמארטפון הפך לכלי מרכזי בחיינו, המחבר אותנו לעולם החיצוני, מאפשר תקשורת, עדכונים, קניות ועוד. עם זאת, השימוש הממושך בו עלול להשפיע לרעה על בריאותנו. מחקרים רבים מראים כי האופן שבו אנו מחזיקים ומשתמשים בטלפון יכול לגרום לפגיעות שונות בגוף, חלקן הפיכות וחלקן לא. הסיכון מתגבר עם העליה במשך השימוש, חזרתיות של אותה תנועה בגוף ובידיים או שימוש בתנוחה קבועה למשך זמן רב.
השפעות הסמארטפון על הגוף:
- צוואר וגב: כיפוף מוגבר וממושך קדימה יוצר עומס על חוליות הצוואר והכתפיים, מה שעלול להוביל לכאבים כרוניים ואף שינויי ביציבה.
- כפות הידיים:
- השרירים המיישרים של כף היד: החזקה ממושכת של הטלפון, במיוחד כשהיד באוויר, עלולה לגרום לדלקת מיישרים (טנדיניטיס). דלקת אקוטית כזאת גורמת לכאבים חדים ולאורך זמן עלולה לגרום לתשישות שרירים ודלקת כרונית
- פגיעה בזרת: הזרת נושאת עומס רב בייצוב הטלפון, במיוחד כאשר תומכים בה בחלק התחתון שלו, מה שעלול לגרום לתופעת ה"Smartphone Pinky" – שזה שינוי קל בצורת הזרת, דלקת, נימול וכאב.
- האגודל: שימוש חוזר להחלקת המסך עלול לגרום לדלקות בשרירי האגודל כמו דה קרוון, המשפיעות על תפקוד היד. במצבים חמורים יותר זה יכול לגרום לשינויים ניווניים בבסיס האגודל.
טיפים לשימוש נכון בסמארטפון:
1. השתמשו בשתי הידיים והחליפו ביניהן. הימנעו משימוש ממושך ביד הדומיננטית בלבד.
2. הקפידו על הישענות היד בזמן השימוש בטלפון, כשהמרפק והאמה מונחים על משטח.
3. החליקו את המסך עם שני האגודלים או עם האצבע השנייה.
4.בצעו הפסקות יזומות והפחיתו שימוש רצוף וממושך.
5. שחררו את הזרת מתמיכת הטלפון, אחזו אותו עם כל האצבעות.
6. השתמשו במעמד טלפון בזמן צפייה ממושכת.
7. מתחו את הידיים לסירוגין, תקפידו לבצע הפסקות יזומות.
8. אם מופיע כאב, הפחיתו מיד את השימוש בטלפון ופנו לבדיקה וטיפול.
איך לשכנע את הילדים והמתבגרים לאמץ גם הם את הטיפים לשימוש נכון יותר:
1. דברו על חשיבות היציבה, קשרו בין יציבה טובה למראה חיצוני ובטחון עצמי.
2. הסבירו כיצד כאבי גב וצוואר משפיעים על פעילויות יומיומיות , פעילות ספורט או פנאי.
3. הציעו אפליקציות לשיפור היציבה ועידוד פעילות גופנית.
4.דברו על חשיבות השמירה על הגוף לטווח הארוך.
5.הפכו את זה לאתגר משפחתי.
לסיכום: מודעות ושינוי בהרגלי השימוש בסמארטפון יכולים להפחית משמעותית את הסיכון לפגיעות גופניות. בשבוע הריפוי בעיסוק זה, אני מזמינה אתכם לאמץ הרגלים בריאים יותר בשימוש בטכנולוגיה. זכרו, בריאותכם היא המשאב החשוב ביותר שלכם – שמרו עליה!