ניוזים חמיםקרית ביאליק

בקריית ביאליק נחנך פארק חסידי אומות העולם שיקרא על שמו של אברהם יאן ברור, חסיד אומות העולם שהציל יהודים בזמן השואה בהולנד, עלה ארצה לקריית ביאליק, התגייר והקים משפחה

פארק חסידי אומות העולם נחנך בקריית ביאליק: שם הפארק הוקדש לאברהם יאן ברור ז"ל, חסיד אומות העולם ותושב העיר לשעבר, שהציל בהולנד יהודים רבים, עלה לארץ אחרי השואה והתגייר

לפני כשנה בסיור לימודי ביד ושם שקיימה הנהלת עיריית קריית ביאליק, נחשפו העובדים לסיפורו ההרואי של אברהם יאן ברור ז"ל, תושב קריית ביאליק שהוכר כחסיד אומות העולם.

בעקבות הסיור נוצר קשר עם משפחתו וכך נולד הרעיון לקרוא לגן העירייה על שמו ועל שם חסידי אומות העולם שבימים אפלים של מלחמת העולם השנייה הצילו יהודים.

בטקס מרגש שנערך ברחבת העירייה בנוכחות בני משפחתו של אברהם יאן ברור, הנהלת העירייה ורכזי המתנדבים בעיר, סיפרה נכדתו של יאן ברור, יפעת ברור וייסבקר על סבה: "יאן נולד בהולנד כגוי ונשאה לטֶרֶזְיָה שהייתה יהודייה. בזמן הכיבוש הנאצי החביא סבא בביתו בעליית הגג שני יהודים, הדודים של סבתי בידיעה גמורה שהוא מסכן את בני משפחתו. סבא ידע שאם יתפסו אותם, תשלח כל המשפחה למחנה השמדה ולמרות זאת החליט להסתכן ולסייע. במהלך המלחמה בעזרת קשריו עם הממסד הצליח לסדר אישורים מזויפים שיגנו על המשפחה ומנע את שליחתם למחנות. בזמן המלחמה סייע יאן גם ליהודים נוספים  בהשגת מזון, מקומות מסתור, טיפול תרופתי ועוד. בבית לא היה הרבה אוכל, המזון חולק על פי תלושי מזון. עם האוכל הדל היה צריך להתחלק גם עם "האורחים" מבלי שהילדים ירגישו וידעו. לדודים אסור היה להתהלך בבית במשך היום, כאשר בני הבית היו ערים, כדי לא להקים רעש. רק כאשר הילדים הלכו לישון יכלו סבא וסבתא לטפל גם בהם. בשל הסכנה הגדולה שנבעה מהחבאתם של הדודים , חשוב היה לשמור על העניין בסוד גמור מהילדים שהיו צעירים מדי כדי להכיל סוד זה. למרות זאת  לאחר כשנה וחצי עלו וצפו שאלות אצל הילדים וכן אירועים שהעלו את חשדם, כך שסבא וסבתא נאלצו לשתף את הילדים בסוד העניין. שלושת ילדי המשפחה הבינו את חשיבות שמירת הסוד ועמדו במשימה זו בגבורה רבה. רק כאשר נגמרה המלחמה והולנד שוחררה, יצאו גם הדודים הסודיים ממחבואם וכל המשפחה נשמה לרווחה. סבא וסבתא עלו לארץ ישראל (1955) אחרי המלחמה והתיישבו בקריית ביאליק שם גרו עד שעברו בגיל מופלג לדיור מוגן בחיפה. סבא התגייר מייד עם עלייתם ארצה, הם ניהלו בבית אורך חיים דתי והמשיכו לעסוק בהתנדבות קהילתית בעירם. על אומץ ליבו והנחישות לשמור על משפחתו ויהודים נוספים, קיבל סבא אות חסיד אומות עולם וזכה לנטוע עץ בשדרת חסידי אומות העולם בְּיַד וַשֵם בירושלים. סבא היה איש יקר מאוד שנפטר בגיל מופלג 92 וזכה לאהבה רבה של כל בני המשפחה. סבתא נפטרה מספר שנים אחריו. שניהם קבורים בבית העלמין בקריית ביאליק".

ראש עיריחץ קריית ביאליק, אלי דוקורסקי: "אנחנו מעניקים את השם 'פארק חסידי אומות העולם' לגן המשחקים הסמוך לבניין העירייה. לא בכדי נבחר פארק העירייה להיקרא על שמם של חסידי אומות העולם. זהו המקום המרכזי בעיר אשר מושך אליו תושבים רבים ושוקק חיים. כשאנו מביטים סביבנו אנו מתמלאים גאווה . צחוק ושמחת הילדים המגיעים לפארק מוכיחים כי החיים נמשכים בזכות האנשים כמו אברהם יאן ברור ששמר על אנושיותו וכך שינה את ההיסטוריה. יאן אברהם ברור, שהתגורר שנים רבות ברחוב שפרעם בקריה, הוא אחד מ-27,921 חסידי אומות העולם, שהצילו חייהם של יהודים תוך שהם מסכנים את בני משפחותיהם ואת עצמם. מדובר באנשים נאצלים.

"חשוב לזכור שמספר החסידים שהוכרו לא משקף את כל מידת העזרה והסיוע שניתנו ליהודים על ידי לא-יהודים בזמן השואה, אלא את החומר והמסמכים המצויים ברשות יד ושם. רוב החסידים הוכרו בעקבות בקשות שהופנו על ידי האנשים אותם הצילו. לפעמים הניצולים לא הצליחו להתמודד עם העבר הכואב ולא הגישו בקשה; אחרים לא ידעו על האפשרות או שלא יכלו להגיש בקשה – בעיקר אלו שחיו מאחורי "מסך הברזל" בתקפות השלטון הקומוניסטי במזרח אירופה; ניצולים אחרים נפטרו לפני שהספיקו להגיש את הבקשה. היום מחזירה העיר קריית ביאליק חוב של כבוד לחסידי אומות העולם – היום מעלה העיר קריית ביאליק על נס את זכרו של תושב העיר, חסיד אומות העולם, אברהם יאן ברור".

בתמונות: בני משפחת ברור עם ראש העיר אלי דוקורסקי בטקס הסרת הלוט. בני הזוג טרזיה ואברהם ברור

ניוזים- רשת אתרי החדשות המקומיות של ישראל, מכבדת את זכויות היוצרים ועושה את כל המאמצים לאיתור בעלי הזכויות של היצירות הכלולות בכל הכתבות שלנו ברשת. במידה ומצאתם יצירה שאת/ה בעלי הזכויות עליה ואתם מעוניינים להוריד אותה מהכתבה או להוסיף לה קרדיט, אנא פנו אלינו בטלפון/ ווטסאפ: 0522818000 או שלחו למייל: .mnewzim@gmail.com

כתיבת תגובה

עוד ניוזים בשבילך

Back to top button
נגישות