תזונה בגיל השלישי – עכשיו יותר מתמיד
מגיל צעיר מלמדים אותנו על חשיבותה של שמירה על תזונה נכונה ומאוזנת, אבל לא תמיד לאורך החיים אנחנו מצליחים להקפיד על כל העקרונות החשובים
"תזונה יכולה להיות מרכיב חשוב בשמירה על בריאותנו, במניעת מחלות ובניהול מחלות האופייניות לגיל השלישי ", מסבירה ד"ר הילה זהרוני, מנהלת יחידת התזונה והדיאטה במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית. "בעוד שבעבר חשבו אנשי המקצוע שהחשיבות של שמירה על תזונה בריאה היא בעיקר בשלבים הראשונים לחיינו, כיום אנו מבינים את ההשפעה שלה לאורך כל החיים, כולל בגיל השלישי".
לאורך כל החיים כולל בגיל השלישי חשוב להקפיד על אכילת מזון מגוון, הכולל את כל אבות המזון , וויטמינים ומינרלים.
"אכילה על פי עקרונות התזונה הים תיכונית, המתבססת על הרגלי האכילה והמזונות המיוחסים לאוכלוסייה המתגוררת במדינות הים התיכון, כמו בישראל, נסמכת על צריכה גבוהה של פירות וירקות טריים, מגון מהצומח דוגמת דגנים מלאים, קטניות, זרעים, צריכת מזונות טריים והפחתת הצריכה של מזון מעובד", אומרת ד"ר זהרוני.
על פי מחקרים, משקל הגוף מגיע לשיאו אצל נשים בגילאי 55-65 ובגברים בגילאי 35-55. אחרי שלב זה, מתחיל תהליך של איבוד משקל, הנובע בעיקר מירידה במסת הגוף הרזה – שרירים ומים . ירידה זו במסת השריר שהיא תהליך פיזיולוגי טבעי, עלולה לגרום לסיכון בריאותי ולהעמיד את המבוגרים בגיל השלישי בפני קושי נוסף בהתמודדות עם מחלות נלוות: "עם העלייה בגיל יורד קצב בניית השריר על פני פירוקו ", מסבירה ד"ר זהרוני, "כך , כשאדם חווה טראומה בריאותית או חוסר תזוזה, פירוק השריר מוגבר אף יותר. בנקודה זו, לתזונה מאוזנת ומותאמת , יכולה להיות השפעה מיטיבה על המצב הבריאותי, והיא חשובה וחייבת להיות חלק מהטיפול הכולל שמקבל אדם לאחר אירוע בריאותי".
"ביחידה לאשפוז יום שיקומי בהרצפלד, אנו פוגשים מטופלים לאחר אירוע בריאותי משמעותי, ומבקשים לתת להם מענה הוליסטי לסוגיה הרפואית שבגינה הגיעו לטיפול", מסבירה ד"ר זהרוני. "טיפול זה כולל צוות רב מקצועי, הנותן מענה לכלל הרבדים החשובים בחייו של המטופל, לרבות תזונה. אנו עושים אבחון פרטני לכל מטופל, ומתאימים לו את התפריט הנכון עבורו, באופן שיתמוך בתהליך השיקום והטיפול הפיזי שעליו לעבור".
"אורח החיים המודרני פעמים רבות מקשה עלינו לשמור על תזונה בריאה ונכונה", מסכמת ד"ר זהרוני. "הנגישות של מזון מהיר (fast food), קצב החיים והעבודה – לא מאפשרים לנו תמיד לעסוק בדבר החשוב ביותר – הגוף שלנו. בגיל השלישי אנחנו עלולים לראות את ההשפעה המצטברת של תהליך זה, ולכן, חשוב אף יותר שניתן את הדעת על האוכל שאנו מכניסים לגופנו".
צוות מקצועי עם לב ונשמה
המרכז רפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד פועל על מנת להוביל בישראל את תחום הטיפול הכוללני והשיקומי לאוכלוסיה הבוגרת, באיכות הרפואית הגבוהה ביותר המביאה לתפקוד ולעצמאות מיטביים וביצירת חווית לקוח של 'מעל ומעבר' למטופלים ולמשפחותיהם.
הרצפלד מהווה מודל לחיקוי לעבודת צוות רב מקצועי, המרכז הוא בית חם ומעצים למטופליו, למשפחותיהם ולעובדיו, והליצנים הרפואיים הם חלק אינטגרלי בעבודתו של הצוות המקצועי של בית החולים.
הרצפלד הוא בית חולים מהמובילים במחקר בתחום הגריאטריה והינו אבן שואבת לאנשי מקצוע בתחומי הרפואה, הסיעוד, מקצועות הבריאות והמנהל ומסייע בפיתוחם המקצועי והאישי.הצוות במרכז הרפואי גריאטרי שיקומי הרצפלד מקבוצת כללית הינו צוות מיומן ומקצועי, העוסק בתחום השיקום הגריאטרי, תוך חשיבה והסתכלותכוללתעל האדם. "אנו, הצוותים הרפואיים בהרצפלד, רואים בראש ובראשונה את צרכי המטופל, ועם עשרות שנים של ניסיון באבחון וטיפול בתחום".
בשיתוף כללית