רוקחים מצילים חיים: סיפורי הצלחה מהשטח
"הרוקחים והרוקחות שלנו הם חלק בלתי נפרד מצוות הטיפול הרפואי," אומרת דבי צאל, מנהלת הרוקחות של מחוז שרון שומרון. "הם נמצאים בחזית הטיפול במטופלים, מספקים ייעוץ מקצועי, ומהווים גורם משמעותי בשיפור איכות חייהם של המטופלים"
לרגל שבוע הרוקחים והרוקחות, אנו מביאים בפניכם שני מקרים מרגשים המדגימים את חשיבות עבודתם של הרוקחים בקהילה.
מניעת אשפוזים חוזרים
"לפעמים הפתרון נמצא בפרטים הקטנים," מספרת חנין אלמלק, רוקחת במרפאת כפר יונה. "לאחרונה טיפלתי במטופלת בת 71 המתמודדת עם אי ספיקת לב. היא קיבלה טיפול בתרופה מסוימת, תרופה שהוכחה כמפחיתה אשפוזים ותמותה. כאשר הוסף לה תרופה נוספת עקב לחץ דם גבוה לא מאוזן, היא החלה לסבול מתופעות לוואי קשות – דפיקות לב חזקות, בחילות, הקאות, שלשולים וחולשה.
לאחר אשפוזים חוזרים ונשנים, כשהגיעה אלינו לבית המרקחת, זיהינו שהשילוב של התרופות גורם לתופעות לוואי קשות. פעלנו על מנת ליצר איזון תרופתי והתוצאה הייתה מדהימה – הצלחנו להגיע למינון המטרה של של הטיפול התרופתי לאי ספיקת לב, ובו זמנית הפחתנו משמעותית את תופעות הלוואי והאשפוזים."
טיפול מקיף בסוכרת
המקרה השני מדגים את חשיבות הראייה המערכתית של הרוקח. "הגיע אלינו מטופל בן 64, חולה סוכרת לא מאוזן עם רקע קרדיאלי," מספרת חנין "בהדרכה הרוקחית התברר שהוא מגיע לרמות סוכר בצום של 170-140, ובנוסף סובל מתסמינים של נוירופתיה סוכרתית – עקצוצים ונימולים בכפות הידיים והרגליים."
"זיהינו מיד שהטיפול הקיים – אינסולין קצר בלבד – אינו מספק ובשיתוף עם הרופא המטפל, הוספנו אינסולין ארוך טווח והפנינו את המטופל למעקב מקיף אצל מומחים שונים – נוירולוג, רופא עיניים, נפרולוג וקרדיולוג. בנוסף, הוא החל מעקב מסודר אצל אחות סוכרת. ההתערבות המקיפה הזו תרמה לשיפור משמעותי באיכות חייו והפחתת הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח."
"סיפורים אלה ממחישים את התרומה המשמעותית של הרוקחים לבריאות המטופלים," מסכמת דבי צאל. "הידע המקצועי, תשומת הלב לפרטים, והיכולת לראות את התמונה הרפואית המלאה – כל אלה הופכים את הרוקחים לחוליה חיונית במערך הטיפול הרפואי."